Tips voor je balkon

Het lijkt wel zomer! De temperaturen zijn gestegen tot ver boven het kwik en de zon schijnt een punt in de grond. Hier moeten we van genieten zo lang het nog kan want volgens Piet gaat het niet lang meer duren voordat de lucht weer dicht trekt en de wolken openbreken. Welkom in Nederland. Maar niet getreurd, na een paar mindere dagen kunnen we weer massaal de parken in, stranden op, tuinen in of balkonnetjes op.

Na deze korte melding over de weersverwachtingen gaan we verder met waar we hier voor zijn: Hoe genieten we van de zon in stijl en comfort? Als je een ruime tuin hebt is het vaak makkelijker om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken met deze temperaturen dan wanneer je een klein balkon hebt van een aantal vierkante meter. We hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet om maximaal te genieten op een balkon van minimale omvang.
Tips voor je balkon

tips voor je balkon

Tips voor je balkon

Tips voor je balkonHet mooiste is het als je van je balkon een  tweede woonkamer kunt maken of de eetkamer door kunt trekken naar buiten. Zorg dat je buiten ruimte een verlengde van je huis wordt. Door de vloer van je balkon in de zelfde kleur te verven als de vloer binnen zet je een eerste stap. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer, leg dan het hout van binnen ook buiten op op de vloer. Vergeet niet de vloer op je balkon te voorzien van een extra beschermende olie  of was want je vloer moet wel tegen een stootje kunnen. Leg vervolgens een leuke mat van stro op de vloer van je balkon of kies voor een kunststof vloerkleed in een kleur die bij de rest van je balkonnetje past.

De muren aan de zijkant van je balkon of de muur waar je balkon aansluit op je huis lenen zich perfect voor een likje verf. Ga voor een Ibiza gevoel en verf ze turkooizen of houd het rustig en verf het in een van de tinten uit de woon- of eetkamer.  De doorgetrokken vloer en muren in een kleurtje vormen de basis van je balkon.

Stap 3. Niet geheel onbelangrijk waar ga je zitten, liggen of hangen? Stel jezelf eerst een aantal belangrijke vragen: Wat wil ik met of op mijn balkon? wil ik er eten, wil ik er liggen op een lounge bed of wil ik er hangen en slapen in een hangmat? Wil ik eten én in de zon liggen terwijl ik een boekje lees? Of wil ik een mini moestuin  op mijn balkon? Zodra je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt moet je bij jezelf na gaan met hoeveel personen je gebruik gaat maken van het balkon ( tegelijkertijd) en wees hierin realistisch. Je kunt wel zeggen en roepen dat je plek wilt hebben voor 100 man en een BBQ maar hoe vaak gaat  dat daadwerkelijk gebeuren? Nu je er uit bent wat  het  doel wordt van je balkon  en of je ( zit) plek nodig hebt voor 2, 3 of 4 personen, kun je beginnen met het creëren van gezellige hoekjes en zit plekken.

Op een klein balkon is het het makkelijkst als je in een van de hoeken een zitplek op maat maakt. Dit is minder ingewikkeld en kostbaar dan het klinkt.  Meet de afmetingen van de hoek waar de zit plek moet komen en vraag aan de plaatselijke schuimrubber koning of hij een aantal matrassen in de juiste afmetingen voor je op maat kan zagen. Eenmaal thuis bekleed je de schuimrubberen matrassen met en mooie kleur linnen en stapel je ze op ( zie de foto hierboven). Zo heb je een heerlijke, comfortabele loungeplek gecreëerd in een hoek van je balkon die je anders toch niet zou gebruiken. Omdat je nu meerdere schuimrubber matrassen hebt kun je ze ook naast elkaar leggen op het moment dat je meer zitplekken nodig hebt voor bijvoorbeeld visite.  Een andere leuke en budget vriendelijke oplossing is als je meerdere pallets verzameld, deze opstapelt en in een leuk kleur verft om ze zo tegen een van de muren op je balkon te zetten. Kies hier ook voor zo’n schuimrubberen matras en bestrooi je pallet-lounge-bed met een heleboel kussens.

In de ene hoek heb je nu ruimte om te liggen of om gezellig te zitten met z’n tweeën. In de andere hoek van je balkon kun je kiezen voor een klein tafeltje met opklapbare stoeltjes ( zodat ze aan de kant kunnen wanneer je ze niet gebruikt) óf als je besloten hebt dat je geen plekje nodig hebt om buiten te kunnen eten, kun je een kleine plantenkast neer zetten voor verschillende bloemen, een plekje creëren voor een mini-stad-moestuin of een rotan egg-chair ophangen voor nóg een zit plaats ( een van onze favorieten).

Last but not least. Het balkon moet aangekleed worden. Veel kaarsjes in waxinelichtje houders en windlichten, vrolijke bloemen en planten in verschillende potten  en kussen doen vaak de truc.  Zet de bloemen en kaarsen  niet alleen op een  tafeltje en de grond maar zorg voor een speels effect en hang ze ook aan het dakje boven je balkon ( als je die hebt natuurlijk) en aan de reling van het balkon. Maak het af en  ga voor een WOW effect  door boven je balkon een ouderwets lichtsnoer met gloeilampjes te spannen.

In onze shop vindt je verschillende accessoires voor een ’s zomer balkonnetje.

tips voor je balkon

tips voor je balkonfoto’s: Pinterest, Ikea, New Stories

 

Share this on:
Facebook Twitter Blogger Pinterest Sign up for our newsletter

2 thoughts on “Tips voor je balkon

  1. Wauw, zo’n grote hangmat lijkt me super! zelf heb ik niet zo’n heel groot balkon, dus zo’n grote hangmat gaat het niet worden. Maar ik heb wel wat aan de andere tips die je hebt gegeven, bedankt!

  2. Super leuke en goEDE TIPS! IK WAS ZELF AL EEN TIJDJE VAN PLAN OM NOU OOK EENS het balkon te doen. Nu heb ik dus echt wel leuk inspiratie toch denk ik dat ik voor veel Indische tinten ga toch net even een ander soort hoekje. Wel echt leuk dat kussen op de grond en de steigerhouten bank!!

Comments are closed.