Scandinavian embassy

De Scandinavian Emabassy in de Pijp in Amsterdam: We zijn niet de eerste die hier over schrijven, verre van zelfs. Eerder al schreven de Esquire en alle andere grote blogs over deze hotspot in de pijp toen de Scandinavian Emabassy nog maar net zijn deuren had geopend. De Scandinavian Embassy is nu ongeveer een jaar open en het was dit weekend ook niet voor het eerst dat wij hier genoten van hun perfecte koffie, of moet ik zeggen latte’s?

Waarom besluiten wij dan nu pas te schrijven over de Scandinavian Embassy? Afgelopen zaterdag raakte ik ( Kim ) aan de praat met mede eigenaar en oprichter van SE, zijn verhaal was zo boeiend en we waren zo gefascineerd door de sfeer dat ik besloot terug te komen met mijn laptop voor een goed gesprek/ interview met Rikard Andersson, de eigenaar.

Normaal drinken we onze koffie met heel veel (soja) melk. Maar toen ik en mijn vriend hier afgelopen zaterdag aan de bar gingen zitten en onze koffie order doorgaven: Een latte en een Flat white, werd ons vriendelijk verzocht om een keer echte koffie te proberen. De koffie waar de barrista van de Scandinavian Embassy nummer 1 van Nederland mee is geworden. We besloten er voor te gaan en bestelden een grote pot filter koffie. De koffie kwam in een prachtige glazen karaf, geserveerd op een houten plankje met twee stenen kopjes. Een strakke scandinavische manier van presenteren.

Rikard Andersson, de eigenaar, had duidelijk in de gaten dat wij onder de indruk waren van de koffie, de “huiskamer sfeer” en hoe perfect het eten gepresenteerd werd. We vertelden hem dat we het zo bijzonder vonden dat we het idee kregen in de keuken van de buurman te zitten maar met een michelin sterren waardige presentatie van het eten. Ik beschreef dit gevoel aan de Rikard, die terwijl hij met ons in gesprek was, tientallen bordjes eten aan het klaar maken was. En toen begon hij zijn verhaal:

De Barrista Nicolas Castagno  Is nummer 13 van de wereld. En zowel Nicolas Castagno als Rikard Andersson hebben een michelin sterren achtergrond.   Maar zoals hij zelf zei “ het is niet leuk om te werken in een tent waar je constant uitgefoeterd wordt door de chef terwijl zo veel passie voor je beroep”. Nicolas Castagno  voor koffie en Rikard Andersson  voor eten en het gastheerschap. “Het is toch veel leuker om in een gezellige huiskamer te genieten van goed eten en een kop koffie?”. We wilden de kwalitiet en presentatie van een geweldig goed restaurant maar dan in een gezellige huiskamer sfeer.” Zo vertelde Rikard Andersson dat ze laatst samen in Stockholm waren en aten bij een beroemd mischelin sterren restaurant, heerlijk eten maar met het gevoel dat ze in een ziekenhuis zaten waar niet gelachen mocht worden. “Verschrikkelijk”.

Doordat ik zo geinteresseerd was kreeg Rikard Andersson het idee dat ik zelf een cafe wilde beginnen. Ik vertelde hem over onze shop en blog en dat mijn passie bij interieur lag. Zo gingen we van het eten naar het interieur van de Scandinavian Embassy. Alles hier hebben de mannen zelf gebouwd, met hun eigen handen. Met uitzondering van dan de Ikea stoelen en de Muuto lampjes aan het plafond. In de Scandinavian Embassy is het licht en strak, veel wit met een grote grenen bar en voornamelijk houten meubels. Een typisch scandinavische sfeertje.

Waarom heb je alles zelf getimmerd? “Omdat het dan precies zo wordt zoals ik het wil. Het liefst zou ik dat nu ook in mijn eigen huis doen maar daar heb ik helaas geen tijd voor. Het is druk in de zaak ,we mogen niet klage, en mijn vriendin kan elk moment bevallen van ons eerste kindje”

Wat moet je dan nog allemaal doen aan je inrichting thuis? “Eigenlijk heel veel! We komen er niet uit en zijn besluiteloos. De afgelopen anderhalf jaar hebben we op een airobed geslapen omdat we gewoon geen keuze konden maken en dus echt niet wisten welk bed we moesten kopen. Het zelfde geldt voor de bank. We weten gewoon niet wat we moeten doen, gaan we voor een design bank van €7000 of voor een ikea bank, iets meer in ons budget. De bank van Ikea kost ook nog een heleboel geld dus moeten we een hoop geld uitgeven aan een bank waar we niet 100% tevreden over zijn of moeten we een veels te duren bank kopen die wel precies aan al onze eisen voldoet? Lastig”. De design bank waar .Rikard is een bank van Muuto, een van zijn lievelings merken.

Terug naar het interieur van de SE: “ Het achterste deel zit er nog niet zo lang en we willen eigenlijk nog veel meer veranderen. We willen de tafel voor de openhaard vervangen voor een grotere en in de hoek achterin moet een bank komen waar onze gasten kunnen zitten en kletsen onder het genot van een kop koffie.

 “Voor zowel de inrichting van mijn huis als de inrichting van de zaak geldt: ik ben besluiteloos. Ik weet wat ik wil, dat zit in mijn hoofd maar dat komt er alleen als ik het zelf maak met de jongens en daar is nu gewoon geen tijd voor.”

Scandinavian Embassy Amsterdam

Scandinavian Embassy Amsterdam

Scandinavian Embassy Amsterdam

Scandinavian Embassy Amsterdam
De Scandinavian Embassy in het kort:

Als je naar binnen kijkt, door het grote etalage raam, zie een smal café met een laag plafond. De inrichting is wit en voornamelijk van hout.

Het eten wordt hier werkelijk perfect gepresenteerd en is heerlijk (!) terwijl je het gevoel hebt dat je in een woonkamer zit, bij iemand thuis aan schuift en geniet van je koffie en toe kijkt hoe de gastheer je eieren pocheert. Al het eten is typisch scandinavisch. Brood uit denemarken, zalm uit normwegen en kaviaar uit zweden.

 

Share this on:
Facebook Twitter Blogger Pinterest Sign up for our newsletter