De Herengracht Amsterdam

New Stories is niet alleen op zoek naar de nieuwste en hipste hotspots maar ook naar plekken die al een stuk langer bestaan en waar, wat veel mensen niet weten, een goed verhaal achter schuil gaat. Die verhalen opzoeken (om ze met jullie te delen ) doen we heel graag!

Deze week hebben we gesproken met  Wessel Kuipers, mede eigenaar van de Herengracht, op de ( je raadt het al) Herengracht in Amsterdam. De Herengracht staat bij veel Amsterdammers bekend als een gezellig café met goede garnalen kroketten. Maar ook de Herengracht is meer dan dat, lees hier het interview en ontdek het hele verhaal:

Cafe Herengracht is in 2013 opnieuw ingericht en geopend, wat was hier de reden voor? “Alexander Permeke en ik werken, met tussenposes, al een aantal jaar samen. Toen we in 2013 de kans kregen om de Herengracht te pachten hebben we gelijk het interieur aangepakt. De zaak was donker, heel erg over de top en met veel rood en fluweel. Dat moest anders.”

 In een eerder interview hebben we kunnen lezen dat jullie (met partner Alexander)  graag een woonkamer voor omwonenden en werkenden van Cafe Herengracht wilde maken. Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald en hoe is dit proces verlopen?De herengracht is onderdeel van de UHM groep ( een groep met een groot aantal indrukwekkende horeca zaken, waarvan George waarschijnlijk de bekendste is). Mede eigenaar Collette van Eembergen heeft een fantastische smaak en kan goed inrichten. Zij bedenkt dingen waar wij nooit aan zouden denken. Zoals de tegeltjes boven: Dat was nooit bij mij opgekomen maar het maakt de ruimte op de een of andere manier een stuk aantrekkelijker. Colette heeft niet alleen een goede smaak, ze is ook heel goed in het inrichten van verkoop ruimtes. Ze denkt niet alleen aan of iets mooi staat of niet, maar ook aan de praktische kant van in de inrichting. 

Kun je iets meer vertellen over het woonkamer concept? “ De restaurants of bars in Amsterdam, waar je je  ogen uitkijkt en waar elk detail is uitgedacht, ik vind ze prachtig maar ik kom er niet graag. Er zit vaak geen “ziel” in de zaak en heeft niet echt iets eigens. Ik wilde van de Herengracht geen hippe tent met een te overdadig gelikt interieur maken, ik vind het belangrijker dat mensen zich thuis voelen bij ons. Je moet je ook bedenken dat onze gasten varieren van jong tot oud, van bewoners tot toeristen en zakenlui. Het was dus van belang dat het interieur warm en tijdloos was, een heel groot publiek moet zich hier welkom voelen en vooral niet het gevoel krijgen dat je een museum binnen stapt en bang wordt om ergens te gaan zitten. Het idee achter De Herengracht is dat het laagdrempelig is  en toch warm en stijlvol.”

 Zou je op dit moment graag dingen aan het interieur willen veranderen en heb je misschien ook ergens spijt van? “ Er is niet echt iets waar ik spijt van heb. Ik zou wel graag het terras aan de voorkant vervangen. Het past niet bij de identiteit van de Herengracht,  het doet wat toeristisch aan en dat is jammer. De binnentuin is nu volledig opgeknapt, daar ben ik blij mee en die uitstraling zou ik ook heel graag aan de voorkant willen geven.”

“Een droom voor de zaak op dit moment? Die heb ik niet echt, ik ben heel blij met wat we neer hebben gezet maar soms, als ik een plek bezoek met een mooie groter bar dan kan ik daar wel jaloers op zijn. En dan vooral op de mooie, luxe uitstraling dat die bar dan geeft. 

De beneden bar in de Herengracht is met een trappetje verbonden aan de de bovenbar en staat hierdoor niet in het midden van de ruimte. Dat vind ik soms jammer want ik ben namelijk gek op symmetrie. Het is heel efficient werken en dat is ook belangrijk. Het is een goed voorbeeld van het mooie alternatief moet wijken voor een praktisch alternatief”.  

In het restaurant vallen de schilderijen erg op, zou je ons hier iets meer over kunnen vertellen?  De schilderijen die er nu hangen zijn we heel trots op. De Herengracht is  modern en 400 jaar oud, dat is best bijzonder. Het is combi van oud en nieuw en daar is kunst bij gezocht. Het moest iets zijn waarmee we De Gouden eeuw konden koppelen aan modern, Colette heeft ons hiermee geholpen.

Eerst hing hier werk van Richard Kuiper, zijn werk hangt nu in het Conservatorium Hotel. Hij maakt stillevens van plastic. Nu hangt er werk van een nieuwe kunstenaar : Jesse Faber, zoon van Peter Faber. Hij maakt schilderijen op kartonnen dozen en die dozen haalt hij letterlijk tussen het afval vandaan. Op deze dozen staan vaak nog reclame teksten, logo’s of barcodes,daar schildert hij oude meesters of landschappen overheen.  In de zeefdrukken zie je alleen de print van de dozen maar bij de originele zie je echt de hele doos, heel uniek. Het grote schilderij voor in het restaurant zorgt voor discussie. De mensen vinden het geweldig of verschrikkelijk. een tussenweg is er eigenlijk niet.  Heel veel kunstenaars melden zich hier maar het is moeilijk om iets te vinden dat echt bij ons past. Met  Jesse Faber hadden we gelijk een klik en we vinden zijn kunst hier erg mooi passen.”

 Hoe sluit de kaart aan bij jullie interieur, hoe komt dit tot stand? “We hebben heel goed gekeken naar de identiteit van de Herengracht, de uitstraling en wat wij fijn vinden om te serveren.  We streven er naar om alleen maar met eerlijke producten te werken en rekening te houden met de diversiteit aan mensen die hier dagelijks komen. Je kunt hier terecht voor een lekkere en vrij gezonde maaltijd. Goede klassiekers, gewoon lekker eten!”

Wat is je favoriete restaurant hier in de stad? En in het buitenland? “ Dat vind ik lastig! Ik vind het namelijk heel leuk om nieuwe restaurants of bars te ontdekken en ga daarom zelden tot nooit 2x naar dezelfde plek. Ik houd van concepten, ik vind het mooi als er een verhaal achter de inrichting en de kaart zit. De jongens van de Wasserette en Mash doen het in mijn ogen heel goed. Niet te veel poespas, niet te doordacht, heerlijk eten, goede koffie en die jongens zijn vriendelijk tegen iedereen die binnen stapt. Hannekes boom vind ik ook te gek,  het concept is geweldig.  Ik vind het belangrijk dat een restaurant of bar eigen blijft, en dit ook uitdraagt. 

Als je nu toch een restaurant moest kiezen, welke zou dat dan zijn? “The Jane van Sergio Hermans in Antwerpen, geweldig! Ik probeer er al een hele tijd te reserveren maar het zit al-tijd vol!”

Wil je meer weten over Cafe de Herengracht? Bezoek dan de website.

Share this on:
Facebook Twitter Blogger Pinterest Sign up for our newsletter

One thought on “De Herengracht Amsterdam

Comments are closed.